Microsoft işletim sistemleri içerisinde Wİndows XP'den sonra en çok kullanılan işletim sistemi Windows 7 idi. Fakat Microsoft 13 Ocak 2015 yani bugünden itibaren windows7 için güncelleme yayınlamayacak.
Windows 10 için kolları sıvayan teknoloji devi microsoft xp kullanıcılarını zor duruma sokmuş ve desteğini bitirmişti. Yeni nesil işletim sistemi olan windows7 daha eski bilgisayarların donanım yazılımları (driver) olmadığından eski bilgisayarlara da yüklenemiyordu. Haliyle kullanıcılar yeni bilgisayarlar satın almak zorunda kaldılar. Fakat bilgisayar üreticileri microsoft'un taşeronluğunu yaparak windows 7 işletim sistemini (zorunlu) bilgisayar içerisine yükleyerek mecburi olarak kullanıcıya sundu. Böyle windows7 en çok kullanılan işletim sistemi haline geldi.
Şimdi ise yeni alacağınız bilgisayarlarda ise sanki yazılım donanımın ayrılmaz bir parçasıymış gibi windows8 veya 8.1 sürümleri yüklü olarak geliyor. Önceleri bilgisayarınızla birlikte ürün kurtarma DVD'si (windows) verilirdi. Ayrıca bilgisayar satın alan kullanıcılar windows lisansıda temin etmiş oluyorlardı. Yeni satın aldığınız bilgisayarlarda ise recovery adı altında işletim sisteminizi yenilemeye yarayan yazılım hard diskinizde yüklü geliyor. Ayrıca bir çok markanın da BIOS'u kilitli olarak geliyor ve o işletim sistemini kullanmaya zorlanıyorsunuz.
Geçenlerde kendimi ASUS marka bir notebook aldım. Windows 8.1 alışkın olmadığım bir işletim sistemi idi. ASUS ile irtibat kurarak zaten windows7 lisansım olduğunu, windows7 lisansım varken ikinci bir kez windows8 satın almak istemediğimi, bilgisayarımda tekrar windows 7 kullanmak istediğimi belirttim. Geriye dönen cevap ise şöyle oldu. Kullandığınız bilgisayarın modelindeki hiç bir donanımın windows7 (32 veya 64) driverları yok. Yani donanım üreticileri windows8 sonrası için destek vermiş.
Yeni çıkan işletim sistemini kullanmak zorundasınız
Yeni model bilgisayar aldınız. Daha önceden lisanslı bir işletim sistemine sahip olmanız aslında pek bir şey ifade etmiyor. Çünkü zaten alacağınız bilgisayar örneğin windows8 altındaki işletim sistemlerini tanımıyor olacak. Microsoft bu konuda eski lisansı olan müşterilerini kolaylık sağlamalı. Birebir takas olmasa dahi eski işletim sistemi lisans bedelini yeni sürüm bedelinden düşerek kullanıcılarına kolaylık sağlamalıdır.
Bu nedenle bilgisayar alacağınız firmaya bilgisayarınızın mümkünse FREEDOS olarak satın alabileceğinizi belirtin. Zaten lisansınız varken tekrar neden lisans satın alasınız ki? Kaldı ki microsoft oooo bu müşteri XP lisansı almış, Vista lisansı almış, Wİndows 7 lisansı almış, Windows 8 lisansı almış diye windows 10'u size hediye etmeyecek!...
Tüm PC kullanıcılarına burdan uyarı vermek istiyorum. Alacağınız bilgisayarınızı eğer lisanslı bir işletim sisteminiz varsa FREEDOS olara alınız ve ikinci kez aynı işletim sistemine ücret ödemeyiniz. Bu konuda zaten emsal teşkil eden ve kazanılmış mahkemeler mevcut.
Windows 10 ne zaman yayında olacak?
Microsoft Windows 10 için hala çalışmalara devam ediyor. Ayrıca windows 10 geliştirilirken kullanıcıların geri bidirimlerini de değerlendirerek en iyi windows deneyimini kullanıcılarına sunmayı istiyor. Bunun için Windows Insider Program (WIP) adında bir yazılım var. Bilgisayarınıza indirip kuruyorsunuz ve windows 10'un teknik önizleme imajını görebiliyorsunuz. Kullanıcılar burada işletim sistemi üzerindeki fikirlerini belirtebiliyor.
Nihayetinde windows 10, 2105 yılının ortalarında çıkartmayı planlanıyor.